Se oli syksyä 2006, aurinkoinen päivä mutta huono ilma kuten Suomessa joskus voi olla. Istuin 3T-ratikan takaosassa Helsingissä. Olin ollut mukana tekemässä televisio-ohjelmia kaikille isommille televisiokanaville Suomessa, työskennellyt itsenäisissä tuotantotyhtiöissä erilaisissa työrooleissa, muun muassa sisustusohjelma INNO:n tuottajana.

Mutta nyt minulla oli vahva tunne siitä, että minun pitäisi tehdä jotain muuta. Mutta mitä?

Myöhemmin ymmärsin miksi istuin vaunussa 3T. Siinä ovat kaikki tarinan peruselementit: kolmen näytöksen rakenne, alku, keskikohta ja loppu ja lisäksi T viittaa niin tunteeseen, tarinaan kuin toimintaankin. Ja saattoipa tuo 3 liittyä myös siihen, että tuossa kohtaa elämänpolkuani minulla oli kolmenkympin kriisi.

Punainen lanka ja fiktiivinen Tarinalammas

Sitten löysin yllättäen pienen punaisen villalangan viereiseltä penkiltä, ja aloin ajatuksissani kietoa sitä sormieni ympärille. Jossain kohtaa langan loppuessa havahduin ajatuksistani, kun raitiovaunuun asteli pieni punainen lammas, joka tuijotti minua.

Se oli Tarinalammas, kuten tuo minulle myöhemmin kertoi. Tästä hassusta ja hiukan kiukkuisesta punaisesta lampaasta olisi tuleva hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen pomoni.

Huomasin, että sinä olit siellä raitiovaunussa myös. Tämä ei ollut vain minua varten, tämä oli meitä molempia varten. Itse asiassa meitä kaikkia liiketoiminnan parissa toimivia varten.

Tarinalammas alkoi puhua maailman muuttumisesta ja ongelmista, joita kohtaamme nyt yritysten elämässä. Se puhui selkeyden ja punaisen langan merkityksestä. Se kertoi, miten tarina ja tunne olivat jääneet sivuun bisneksessä. Kuten lampaat, nämä asiat olivat aliarvostettuja, syrjittyä tunne ja tarinahömppää.

Se kertoi, että erityisesti meillä Suomessa ei oltu osattu ottaa vakavasti tarinan ja tunteen voimaa liiketoiminnassa. Olemme samistelijoita, lammas määki vihaisena.

Tarvitsemme pehmeyttä kun maailma digitalisoituu, lammas jatkoi rauhallisemmin. Sitä tarinat tekevät, pitävät maailman inhimillisenä, se totesi.


Ajattelin, että olen menettänyt järkeni: tuossa on lammas, joka kertoo minulle miten pysyn ihmisenä. Mutta loppujen lopuksi, olin valmis tähän uuteen seikkailuun, hauskanpitoon ja hullutteluun!


Lähdin mukaan seikkailuun muuttamaan maailmaa pehmeämmäksi tarinan avulla, liiketoimintaa inhimillisemmäksi lämpöisillä tarinavilloilla.

Tutustu myös firman fiktiiviseen pomoon Tarinalampaaseen.

Saisiko olla
olipa kerran?

Ota yhteyttä

© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »