Julkaistu 19.06.2023

Bäää! Aurinkoa kuonoon, ja tervetuloa kesäkuun villan äärelle tänne Tarinakoneen blogiin. Tiesitkö, että myös yhdistykset voivat hyödyntää tarinallistamista?

Tarinallistamisen avulla yhdistykset voivat luoda jäsenilleen toimintaa, joka innostaa ja inspiroi. Tarinan avulla pystytään avaamaan yhdistyksen merkitystä ja tavoitteita tunteisiin vetoavalla tavalla. Tarinakone on toteuttanut tarinaprojekteja aina silloin tällöin myös yhdistyksille.

Loppukeväästä toteutimme tarinan Eläkeliiton Töysän yhdistykselle, josta lyhyempi versio tässä alla.

Esimerkki yhdistyksen tarinasta: ”Töysäläinen kulkee kuin lapikkaat jalassa, eläkkeelläkin iloisen keveästi!”

Töysäläiset ovat aina olleet eteenpäin menevää väkeä. Siitä kertoo myös se, että täällä on valmistettu kenkätehtaalla perinteisiä, kestäviä ja lämpimiä lapikkaita. Lapikkailla kelpaa kulkea eteenpäin kepeästi ja vakaasti erilaisilla elämän poluilla.

Tarina kertoo, että ensimmäinen töysäläinen oli urotekoja tehnyt Tohnisen äijä. Hänellä ei tiettävästi ollut lapikkaita jaloissaan. Tohnisen äijän eläkeajasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta tiettävästi hän jatkoi aina matkaansa kohti uusia seikkailuja.

Töysässä huomattiin, että eihän se töysäläinen tosiaan pysähdy, vaikka ikääkin tulee.

Vuonna 1976 syntyi Eläkeliiton Töysän yhdistys tarjoamaan alueen eläkeläisille paikan, jossa ottaa elämästä ilo irti myös eläkkeellä. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki, mitä ikinä jalkaasi laitatkin. Ei haittaa, jos olet vähän nuorempikin eläkeläinen. Täällä on paikka jokaiselle, myös kannatusjäsenille.

Yhä edelleen tänä päivänä töysäläiset jatkavat matkaansa ja ovat vireitä eläkkeelläkin. Lapikkaat ovat osin vaihtuneet toisenlaisiin jalkineisiin. Töysän yhdistys on kyläläisten oma lapikas: lämmin, perinteinen ja aina tarvittaessa uudistuva, moderni ja tukevasti ajassa kiinni.

Tämä yhdistys on paras paikka eläkeläiselle tällä seudulla. Myös muista kylistä ja kunnista tuppaavat mukaan meidän toimintaamme. Sehän meille sopii. Mitä enemmän meitä on sitä hauskempaa!

Eläkeliiton Töysän yhdistyksen puheenjohtaja Pirkko kirjoitti Annelle palautteen Stooripuu-pajan ja tarinan toteuttamisen jälkeen.

Työstimme tarinaa Eläkeliiton Töysän yhdistykselle intensiivisesti hetken aikaa taustoittaen hallituksen kanssa sekä tehden Stooripuuta kuukausitilaisuudessamme n. 50 hengen ryhmätyönä. Tajuttiin aidot timantit, palvelut ja asiakkaat, tarinaidentiteetti ja saatiin kokoon runsaasti tarinaelementtejä. Ennakkoasenteista huolimatta kaikki sujui hyvin, vaikka eivät monet maaseudulla työnsä tehneet ikäihmiset olleet tottuneet tämäntyyppiseen työskentelyn.

Annen innostamina ja oikeanlaisen menetelmän avulla jäsenet ottivat asian omakseen ja saimme muistutuksen yhdistyksen peruspilareista. Ja kaikkein paras asia minulle puheenjohtajana oli, että koin täällä asuvien töysäläisten pitävän siitä, että tehdään yhdessä asioita yhdistyksen eteen.

Anne oli taidokkaasti ottanut runsaasta aineistosta tärkeimmät asiat tarinaan, sisällyttäen jokaiseen lauseeseen jonkun meille ominaisen asian. Tarina sujuu juohevasti ja siinä on eteenpäin kävelevien kenkien avulla juuri oikea punainen lanka!

Kiitos Anne panoksestasi ja ollaan sitä mieltä edelleen, että näit ulkopuolisena parhaiten yhdistyksen olemassaolon ytimen.

Yhdistyksemme identiteetin löydyttyä osaamme jatkossa paremmin kertoa, siitä mitä yhdistys ja sen toiminta tarjoaa eläköityville. Ja miten voimme viestiä inhimillisesti ja elämyksellisesti toimintamme merkityksestä, mikä oli tavoitekin.

Ystävällisin terveisin

pj. Pirkko Kallio

Haluaisitko myös omalle toiminnallesi tarinan?

Ole yhteyksissä, niin jutellaan lisää. Teemme järjestöille suunnattuja koulutuksia ja suunnitelmia myös yhteistyössä Viestintä-Pirittan kanssa.


Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta twitterissä ja facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.

Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirje ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen strategisen muotoilun asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014).  Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran? 

Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »