Bäää! Uusien villojen blogisarjamme on edennyt ensimmäiseen vierasvillaan. Joka kolmas villa on siis aina vierasvilla, joka on oppia muilta, kotimaasta ja maailmalta. Se voi olla joskus olla myös vierailevan tähden raapustus!
Tällä kertaa tämä vierasvilla on pieni kohtaaminen, haastattelu. Löysin tuolla somen laitumilla loikkiessani Rita Dahlin, joka oli tutustunut Tarinakoneen materiaaleihin, ja innostunut tarinallistamisesta.
Tarinallisuus Ritalle olikin jo itsessään tuttua, koska hän on viestinnän alan yrittäjä, ammattikirjoittaja, joka on julkaissut satoja lehtijuttuja ja 20 kirjaa, kolme käännöstä ja kaksi toimitettua antologiaa. Kirjoista osa on matkakirjoja.
Ilon loikka saada Rita haastateltavaksi! Kerrohan ensin näistä matkakirjoista, miten olet niissä hyödyntänyt tarinallisuutta?
Matkakirjoistani Portugalia käsittelevä Tuhansien portaiden lumo hyödynsi sekä faktaa että fiktiota, mutta en sekoittanut niitä keskenään. Matkakirjoissani olen halunnut tuoda esiin historiaa, kulttuuria ja yhteiskuntaa, oman persoonallisen kokemukseni ohessa. Tarinallisuutta hyödynsin erityisesti omaa kokemusta esiin tuovissa reportaasimaisissa osuuksissa ja henkilökuvissa. Kypros-, Etelä-Meksiko- Kap Verde- ja Brasilia-matkakirjat tein Savukeitaalle.
Olet kehittänyt vaikuttavan kirjoittamisen koulutuksen, valaisehan vähän mistä oikein on kyse?
Vaikuttavan kirjoittamisen koulutuksen kehitin osana medianomi (YAMK)-opintoja. Koulutus auttaa terästämään omaa kirjoittamista. Hyödynnämme retoriikkaa ja sen perusperiaatteita. Lisäksi vaikuttavan kirjoittamisen koulutus edistää monilukutaidon eri osa-alueista mm. visuaalista ja medianlukutaitoa, sekä yleistä mediakriittisyyttä. Koulutuksen voi toteuttaa myös monikanavaiseen someen: Facebookiin, Twitteriin, Instagramiin, Linkediniin ja blogiin.
Osa vaikuttavaa kirjoittamista on myös tarinallisuus. Taustani on kirjallisuustieteen lisäksi journalismissa. Hyödynnän siis myös narratiivisesta journalismista tuttuja keinoja, kertojanääntä ja muita keinoja. Laitan oppijat myös analysoimaan narratiivisen journalismin amerikkalaisia klassikkoja. Hyvät analyysitaidot ovat pohja entistä vakuuttavammalle kirjoittamiselle.
Missä sinä voisit olla Tarinakoneen seuraajille avuksi?
Vaikuttavan kirjoittamisen koulutuksen voi toteuttaa lähiopetuksena tai verkossa, ja lisäksi minulla on lehtikirjoittaminen, tutkiva ja narratiivinen kirjoittaminen ja eri viestinnän osa-alueiden tuotteita. Yritysasiakkaille voin järjestää lyhyen yhteiskehittelyn työpajan. Voin siis olla avuksi kirjoitus/viestintäkoulutusten saralla. Lisäksi tarjoan viestinnän palveluita alihankkijana yksittäisistä teksteistä, monikanavaisesta sisällöstä vaikka vuosikertomuksiin, kirjoihin ja selvityksiin. Voit tutustua palveluihin tarkemmin täällä.
Hyvä vinkki myös mahdollisia omia julkaisuja suunnitteleville matkailualan yrityksille! Mistä sinusta ja vaikuttavasta kirjoittamisesta saa lisää tietoa?
Lisätietoa löytyy blogistani Vaikuttavat Sanat. Voit myös verkostoitua kanssani LinkedIn:issa.
Kiitos Rita, ilon loikkia tiellesi!
Lopuksi vielä yksi vinkki heille, jotka ovat kiinnostuneita tarinallisuuden hyödyntämisestä opetuksessa.
Rita on tällä hetkellä Metropolia ammattikorkeakoulun koulutuksessa, jossa opiskellaan aihetta. Lue lisää Metropolian sivuilta täältä.
Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta twitterissä ja facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.
Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirje ilmestyy 4 kertaa vuodessa.
Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen strategisen muotoilun asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014). Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran?
Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä