Julkaistu 27.09.2016

tapahtuu

Loikka laitumella! Taas yksi työ, jossa aiheena tarinalähtöinen palvelumuotoilu! Työn tekijä Maija kirjoittaa hienosti tunteista. Annetaas Maijan itse kertoa.

Kirjoitin pro gradu tutkielmani siitä, miten tarinat vaikuttavat palvelumuotoiluun, palveluihin ja elämyksiin. Käsittelin tutkielmassa kokemuksien ja elämyksien eroja, tunteiden ja merkityksien yhteyttä, tarinoiden vaikuttavuutta sekä palvelumuotoilun osa-alueena tarinalähtöistä palvelumuotoilua. Tärkeimmäksi asiaksi itselleni nuosi ehdottomasti tunteet!

Koemme kaiken tunteiden kautta, tunne on aina ensimmäinen tapa kokea asioita. Tunnereaktiot tapahtuvat niin nopeasti, ettemme aina edes tunnista niitä. Ensimmäistä kertaa mennessämme kauppaan, ravintolaan, hotelliin tai minne tahansa juuri sillä hetkellä, kun rupeamme ajattelemaan mikä tämä oikein on, olemme muodostaneet jo tunteiden kautta mielipiteemme paikasta. Pidämmekö vai emmekö pidä siitä noin kärjistettynä, vaikka tunne on varmasti monimutkaisempi ja hienosyisempi.

Usein tunteet ovatkin huonosti sanallistettavia. Koemme todellisiksi tunteiksi usein vain ne, joille on olemassa sana kuten ilo, suru, onnellisuus, viha, inho ja pelko. Näiden lisäksi tunteita ovat myös sanattomat asiat kuten mielikuvia, käsityksiä ja ajatuksia. Oli tunteet mitä tahansa, niin niitä koetaan niin tiedostetusti kuin tiedostamattomasti.

lapin-safarit-lumikelkkasafarilla-tarinakone-2012Monesti huomaa, että tunteiden merkitystä voidaan vähätellä tässä kiireisessä tehoyhteiskunnassa. Väitämme, etteivät tunteet vaikuta päätöksentekoomme tai ajatuksiimme, vaan pystymme täydin objektiivisesti arvioimaan asioita. Mutta mitä tekisimmekään ilman tunteita?

Tunteet ovat tapa aistia ympärillä olevaamme, niin tyytyväisyys kuin surullisuuskin tulee tunteista, tunteet ovat osa ihmisenä olemista. Tunteeton maailma olisi merkityksetön. Tunteet luovat merkityksiä ja merkitysten kautta luodaan syvempiä tunnereaktioita, jotka koetaan niin mielessä kuin kehossa.

Kyllä, olen hullaantunut täysin tunteista. Voisin kertoa tunteiden mahtavuudesta vaikka kuinka, mutta mitä olennaista tunteilla on palvelumuotoilun osalta? Tarinat vaikuttavat tunteisiin. Tarinoiden avulla voidaan välittää tunteita, merkityksiä ja vahvistaa tarinaan liittyviä mielikuvia. Tarinalähtöinen palvelumuotoilu antaa täysin uusia eväitä pohtia palveluiden vaikuttavuutta tunteiden kannalta.

Millainen olisi maailma, jossa kohtaisit tarinoita luontevasti joka paikassa? Entä jos ruokakaupassa käyminen olisi päivän paras asia kaikkien siellä tulvivien tarinoiden takia? Entä jos kaikki kohtaamasi asiat tuottaisivat vahvoja tunteita? Entä jos tunteiden tunteminen olisi arvostettua ja tunteiden vaikutus olemiseen, ajattelemiseen ja hyvinvoiniin olisi hyväksytyn lisäksi jopa suotavaa? Entä jos tunteista puhuminen olisi kahvitauon tärkein puheenaihe? Entä jos pävä olisi täynn erilaisia tunteita?

Minä haluan tuntea enemmän, syvemmin ja monipuolisemmin arjessani ja saada vahvoja positiivisia tunnekokemuksia elämässäni, sillä tunteet ovat todellinen muutosoima henkiseen kasvuun.. Minä haluan tuntea oloni hyväksi. Tätä varten tarinalähtöinen palvelumuotoilu on tärkeää, hyvinvointimme takia.

Kiitän suuresti Annea mahtavasta avusta tarinoiden pariin heittääntymisessä!

Vieraileva kirjoittaja Maija Rautiainen on valmistunut Lapin yliopiston teollisen muotoilun linjalta 2015. Hänen pro gradu-työhön pääset tutustumaan täällä. 

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »