Julkaistu 02.09.2013

Vaikka lisätty todellisuus on monille jotakin aivan uutta ja ihmeellistä, se on kuitenkin jo tätä päivää. Haettaessa Google Trendsistä hakusanalla ’augmented reality’ saa eräänlaisen näkemyksen lisätyn todellisuuden suosiosta maailmanlaajuisesti. Myös Suomessa on jo toteutettu lisätyn todellisuuden mainos- ja markkinointikampanjoita.
Erittäin vaikuttavia lisätyn todellisuuden sovelluksia ovat vaatteiden ja muiden päälle puettavien tuotteiden (silmälasit, korut, kellot) ”virtuaaliset sovituskopit”. Esimerkiksi aurinkolaseja pääsee sovittamaan omalle nenälle webbikameralla varustetulla tietokoneella, johon on asennettu Flash Player. Myös Adidakselta löytyy aurinkolasien sovittamissovellus iOS-mobiililaitteille.
Vaikka moni tutustuu lisätyn todellisuuden sovelluksiin mobiililaitteilla, myös askel pidemmälle menevät älylasit ovat jo todellisuutta. Google-laseja on jo jaettu testausta varten edelläkävijöille.
Eräs lääkäri kehittää laseista ensiapusovellusta. Uudenlaisia, helpottavia työtapoja on tarjolla tämän blogikirjoituksen myötä myös journalisteille.  
IMG_0752
 Viime viikolla Anne bongasi Tampereen bussipysäkiltä perinteisempää lisättyä todellisuutta. 
Googlen lasien tuloa markkinoille odotellaan. Tarkkaa tietoa julkistamisjankohdasta ei vielä ole tarjolla, mutta veikkaukset osuvat vuoden 2014 puolelle. Kaikki eivät kuitenkaan näe Google-laseja lisättynä todellisuutena. Eri konteksteissa määritelmät siitä mitä lisätty todellisuus on saattavat olla tiukempia tai löyhempiä.
Vielä Google-lasejakin vaikuttavammat ovat Meta-lasit. Idea niiden kehittämisessä on ollut viedä lisätyn todellisuuden kokemus paljon Google-laseja pidemmälle. Meta-lasien toimitus näyttäisi alkavan loppuvuonna 2013 ja ensi vuoden puolella (riippuen lasiversiosta).
IKEAn uuden kuvaston ja siihen liittyvän mobiilisovelluksen avulla voi myös kokeilla lisätyn todellisuuden avulla, miltä huonekalut näyttävät omassa kodissa.
Matkailunäkökulmasta löytyy mielenkiintoisia showcaseja esimerkiksi Wikitude-selaimen sivuilta.
Kirjoittaja Joanna Kalalahti on Tampereen yliopiston Informaatiotieteiden yksikön projektitutkija.
ARea 13 -seminaari  järjestetään Tampereella, Työväenmuseo Werstaan Galleria Bertelissä tiistaina 1.10.2013. Tule mukaan ilmaiseeen seminaariin ja tutustu lisätyn todellisuuden mahdollisuuksiin!
Tarinakone on mukana seminaarin demo-pisteessä. Joanna koulutti minua ja Emmaa sekä Citynomadin henkilökuntaa lisätyn todellisuuuden mahdollisuuksista elokuussa. Ilmaisia lisätyn todellisuuden ohjelmia ovat muun muassa Layar ja Aurasma. Lisätty todellisuus antaa huikeat mahdollisuudet myös tarinoiden rakantamiselle palveluihin!

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »