Julkaistu 09.02.2012

Uusi vuosi on jo hyvässä käynnissä ja olemmekin jo ennättäneet pitkälle helmikuun puolelle. Tuntui kuitenkin vielä aiheelliselta täällä blogissa hiukan muistella mennyttä vuotta.
Vuosi 2011 oli Tarinakoneen osalta hyvin värikäs. On ollut monia kohtaamisia, joissa tarinallistajan sydämeni on liikuttunut ja olen hyppinyt sekä ilosta että innostuksesta.  Olen tuntenut kiitollisuutta siitä, että saan tehdä tätä työtä teidän ihanien tyyppien kanssa. Hienoa, että voin omalta osaltani olla mukana auttamassa Suomen matkailuyrittäjiä menestymään ja innostua yhdessä teidän kanssa niistä mahdollisuuksista ja tarinoista, joita työpajoissa ja kohtaamisissa olemme löytäneet. Missioni on luoda yhdessä teidän asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa Suomesta kiinnostavin matkailukohde maailmassa. Jos katsomme matkailun trendejä tällä hetkellä, ei tuo edes ole niin kaukaa haettua kuin ensi kuulemalta voisi kuvitella.
Uranvaihto media-alalta, televisio- ja elokuvatuotantojen maailmasta, matkailuyrittäjien palvelijaksi on ollut itselleni monivaiheinen matka, joka on kysynyt myös sisua ja sitkeyttä pysyä valitulla polulla. Kipinä, joka minussa syttyi silloin, kun päätin lähteä kehittämään ja tarjoamaan tarinallistamisen palvelua, oli todella voimakas. Mahdollisuuksia tarinallistamisen eli tarinalähtöisen palvelumuotoilun hyödyntämisessä on paljon! On ollut hienoa huomata näiden lähes neljän vuoden aikana, että osaamiselleni on matkailusektorilla todellista käyttöä!
Tarinallistamisen palveluun liittyvät menetelmät ovat kehittyneet ja voin palvella asiakkaitani yhä paremmin. Muun muassa Stooripuu™-menetelmä on saanut kiitosta. Suuri kiitos menetelmien kehittymisestä kuuluu kaikille matkallani mukana kulkeneille tukijoille ja yrittäjille! Ilman käytännön yhteyttä matkailun kenttään – teihin yrittäjiin, matkailun konkareihin, kouluttajiin ja kehittäjiin – tarjoamani palvelu ei olisi kehittynyt oikeaan suuntaan.
Menneeseen vuoteen mahtui monenlaista
Toukokuussa julkaistiin Satu Miettisen toimittama “Palvelumuotoilu – uusia menetelmiä käyttäjätiedon hankintaan ja hyödyntämiseen”. Olin mukana teoksessa tuomassa tarinallistamisen eli tarinalähtöisen palvelumuotoilun näkökulmaa. Kirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun. Nyt kirjaa voit tilata muun muassa täältä.
Muutenkin kulunut vuosi on ollut työntäyteinen ja innostava! Suunnittelin yhdessä Haaga-Helian opiskelijoiden ja Suomenlinnan yrittäjien kanssa tarinallisia palveluita Suomenlinnaan. Koulutin kylämatkailuhankkeen pilottikylien yrittäjiä ja toteutin Kuninkaantiehen liittyvän äänipolun pilotin. Olen puhunut tarinallistamisesta ja pitänyt tarinatyöpajoja niin matkailun opiskelijoille kuin yrittäjillekin, muun muassa valtakunnallisessa kulttuurimatkailukoordinaattoreiden kokoontumisessa ja lähiruuan tarinallistamiseen liittyvässä tilaisuudessa.
Syyskuussa julkaistiin myös Suomen käsityön museon äänipolut, joiden käsikirjoitus ja äänitysten tuotanto on Tarinakoneen käsialaa.
Tarinaidentiteetin käsikirjan ovat saaneet Nuuksion Taika ja Jyväskylään kehitteillä oleva Toivolan Vanha Piha käsityöläispiha -konsepti, jossa ravintolayrittäjän lisäksi tilaajana oli Keski-Suomen museo. Lisäksi olen rakentanut tarinatyöpajoissa niin Itämeren maaseutumatkailun yhteistä tarinaidentiteettiä kuin Turun ja Tallinnan yhteistä tarinaa.

Yrittäjäksi Toivolan Vanhalle Pihalle?Aikaisemmin synnytyslaitoksenakin toimineen Toivolan Vanhan Pihan tarinaa voit seurata Facebookissa

Jälkimmäinen oli muuten Tarinakoneeni ensimmäinen tarinatyöpaja Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä syystä kotisivutkin on nyt käännetty englanniksi!
Tarinakoneessa tapahtuu nyt
Tällä hetkellä Tarinakone tekee muun muassa Jyväskylän yliopiston museon perusnäyttelyyn 2013 liittyvää tarinallistamistyötä. Lisäksi työn alla on ollut matkailuyritys Nukula Oy:n Kuutamolla –iltojen tarinallistaminen.

Nukulan täydenkuun illatNukula Oy:n Kuutamolla -illat toteutuvat joka kuukausi täydenkuun aikaan.

Helmikuussa olen mukana Maalla –hankkeen seminaarissa  kertomassa tarinallistamisesta ja metsästämässä keskisuomalaisen saunan tarinaelementtejä. Seminaariin voit vielä 10.2. asti ilmoittautua tästä. Ensi viikolla käväisen Jyväskylän yliopistossa puhumassa oman osaamisen tarinallistamisesta.
Uudet tuulet puhaltavat Tarinakoneessa, mutta mitä nämä uudet tuulet tuovat mukanaan – sen paljastan myöhemmin! Iso henkilökohtainen projektini kevään aikana on saattaa loppuun graduni matkailun elämyspalveluiden tarinallistamisesta Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen maisteriopintoihin.
Asiakastarinoista lisää tietoa
Lisää tietoa Tarinakoneen työstä ja toteutuksista saat nyt myös kotisivuiltani löytyvästä Asiakastarinat-osiosta. Sivulta voit ladata ilmaiseksi Tarinakoneen asiakasreferenssejä, joista saat lisätietoa Tarinakoneen tuottamista palveluista!
Asiakastarinoiden joukosta löytyy muun muassa Nuuksion Taian tarinaidentiteetti sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymän matkailun opiskelijoiden Rekituunaamo -projekti.
Asiakastarinoita on luvassa lisää sivuille vielä kevään aikana! Ja kuten varmasti jo huomasit, Tarinakoneen blogi on nyt siirtynyt tänne kotisivujen yhteyteen.  Pientä uudistusta siis siltäkin osin!

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »