Julkaistu 31.08.2010

Jyväskylän kaupunginteatterilla saavat ensi-iltansa Teatterikoneen toteuttamat viisi pienoisnäytelmää, jotka kulkevat nimellä Forumin nuoret.

Vuonna 2007 elokuvaseminaarin yhteydessä törmäsin Englannissa käytettyyn menetelmään jakaa kaltoin kohdeltujen lasten tarinoita. Lyhytelokuvat oli toteutettu menetelmällä, jossa säilytettiin lasten aito tarina äänen muodossa mutta lisättiin fiktiivinen, vahvasti visuaaliselta ilmaisultaan elokuvallinen kuvamateriaali tukemaan tarinaa. Näkemäni innoittamana kehitin aiheesta tv-sarjaa työnimellä: Hei hei kuuleeko kukaan?. Tavoitteena oli antaa mahdollisuus lapsille ja nuorille itse puhua kokemastaan.

Tv-sarja ei ole vielä syntynyt. Mutta teatteria siis on. Nyt peräti viiden pienoisnäytelmän verran.

Yhteistyö Jyväskylässä toimivan ammattiteatteri Teatterikoneen kanssa mahdollisti sen, että idea sai uuden elämän ja mukaan tuli forumteatterin muoto. Olin mukana hankkeen alkuvaiheessa käynnistämässä työryhmän kanssa yhteistyötä kaupunginteatterin kanssa ja kirjoittamassa tarinoiden ensimmäiset raakaversiot nuorten lähettämien tarinoiden pohjalta. Sen jälkeen kun itse siirryin takavasemmalle ryhmä on tehnyt paljon töitä muun muassa kiertämällä kouluissa esittämässä näytelmien versioita. Esityksiä on siis kehitelty yhdessä varsinaisen kohderyhmän eli nuorten kanssa.

                                           Kuva:Studio Luomansivu

Teatterikone on Tarinakoneelle merkittävä yhteistyökumppani. Moniin Tarinakoneen asiakkailleen toteuttamiin projekteihin sopivat näyttelijät ovat löytyneet Teatterikoneen lahjakkaasta rivistöstä.

Tv-projektikin sai uutta tuulta ja olemme lähestyneet tv-kanavia yhdessä toisen paikallisen yhteistyökumppanini, tuotantoyhtiö Cutline Oy:n kanssa. Toivottavasti siis Forumin nuoret toimii tulevaisuudessa näiden vaikeiden mutta niin tärkeiden keskustelujen käynnistäjänä myös televisiokanavalla.

Tänään näytelmistä ensimmäinen saa ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterilla. Se käsittelee kiusaamista.

Kiitos omasta puolestani hienolle työryhmälle Annu Sankilampi, Aaro Vuotila, Pasi Saarinen, Kirsi Sulonen ja Antti Niskanen! Suuri kiitos myös kaikille muille näiden näytelmien tuotannossa mukana olleille.

Muut esitykset: Ensi-illat 31.8. (Kiusaaminen), 2.9. (Vanhempien ero), 7.9. (Läheisen itsemurha), 9.9. (Päihteiden käyttö) ja 14.9.2010 (Syömishäiriö) Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, jonka jälkeen esitykset lähtevät kiertueelle. Lisätietoja: http://www.teatterikone.fi/

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »