Julkaistu 12.12.2019

Bäää! Se on firman erittäin fiktiivinen ja hyvin pehmeä pomo Tarinalammas, tässä taas!
Vuosi on ennättänyt jo viimeisiin viikkoihin, kohti odotettua joulunviettoa ja sitten iloisesti loikkien uudelle vuosikymmenelle.
Päätin tässä Tarinavillassa nyt vähän vilkaista tätä mennyttä vuotta. Tarinapajojen lisäksi olemme tehneet jälleen monia tarinallistamisen startteja eli ydintarinoita. Ydintarinan ovat saaneet muun muassa Santa´s Hotels, Neste Kekkosentie, EduGems Oy, Puusta Puuhun Oy, Järviseudun Golf Ry ja Keski-Suomen UNESCO maailmanperintökohteet. Ole yhteyksissä, jos haluat vuonna 2020 laittaa oman yrityksesi ydintarinan kuntoon ja ryhtyä erottumaan tarinallisella asiakaskokemuksella. Teemme edelleen jatkossa koulutusten lisäksi yritysten omia tarinastartteja. Näihin prosesseihin voit hakea myös Business Finlandin innovaatioseteliä.
Tarinallistamisen koulutuksia on yritysryhmien lisäksi tehty yksittäisille yrityksille ja organisaatioille. Jopa ministeriölle! Tuosta haluankin nyt määkiä sinulle tässä Tarinavillassa vähän lisää.

Sosiaali-ja terveysministeriön tarinallistamisen iltapäivä toteutui 30.10. Helsingissä. Olemme jo aikaisemmin kouluttaneet julkishalllintoa ja valtionhallinnon toimijoita HAUS kehittämiskeskuksen kanssa toteutetuissa pajoissa.
Mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun tarinallistamisen kohteena oli yhden yksittäisen ministeriön tarjoama asiakaskokemus.
Koulutuspaikkana oli Sokos Hotelli Vaakunan kokoustilat.
Tämä olikin Annelle hyvin nostalginen tilanne. Ehkä muistatkin, että ennen tarinallistajaksi ryhtymistä Anne teki töitä useissa erilaisissa tv-tuotannoissa.
Tarinallistamisen menetelmä perustuu nimenomaan draamallisen eli toiminnallisen tarinan soveltamiseen liiketoiminnassa.
Vuonna 2005 Anne teki töitä Suomen ensimmäisen Big Brother-ohjelman tuotannossa. Ja tämä kyseinen hotelli oli kilpailijavalintaprosessin eri vaiheiden näyttämö ja myös se paikka, johon kilpailijat eristettiin ennen BB-taloon viemistä. Hotellin käytävät ja huoneet tulivat tutuksi. Viimeisen yön Anne työkavereineen myös yöpyi hotellissa yhdessä kilpailijoiden kanssa ja käytti jännittyneitä kilpailijoita hermosauhuilla yksitellen hotellin terassilla.
Nyt samassa paikassa kouluttamassa ministeriön väkeä!
Elämä on parasta kun voi loikkia erilaisilla laitumilla, ja ammentaa oppia erilaisista maailmoista. Anne myös kertoi tästä muistosta koulutuksen osallistujille. Firman fiktiivisenä pomona on sanottava, että en tiedä lisäsikö tuo varsinaisesti tarinallistajan uskottavuutta vai ei.. onneksi olin itse mukana matkassa pitämässä huolta uskottavuudesta, fiktiivisenä firman pomona olenkin tietysti hyvin vakuuttava!
 

Valtionhallinto merkityksellistää, inhimillistää ja havainnollistaa 

 
Sitten loikka takaisin asiaan! Viestintä voi olla myös tarinakokemus, joka parhaimmillaan on luotu yhdessä vastaanottajan kanssa. Tarinallistamisen avulla organisaation visio ja toiminnan tarkoitus kirkastuu. Kaikelle tekemiselle saadaan yhteinen punainen lanka, myös johtaminen helpottuu. Tarinallistaminen tuo toiminnan arvoja ja tavoitteita esiin inhimillisesti.
Näin etäinenkin organisaatio on muutettavissa kiinnostavaksi ja sisäisen hengen muodostaminen helpottuu. Yhteinen tarina sitouttaa kaikkia kulkemaan kohti yhteistä tavoitetta. Se tuo toimintaan ja tekemiseen myös potkua, ripauksen leikkimielisyyttä ja hauskanpitoa.
Tarinallistamalla myös valtionhallinnon ja julkishallinnon toimijat voivat luoda merkityksellisempiä kokemuksia asiakkailleen. Tarinallistamalla voidaan elämyksellisyyden lisäksi myös havainnollista ja konkretisoida kohtaamisissa toiminnan merkitystä erilaisilla keinoilla.
Miten ministeriön arvot tulevat asiakkaalle kohtamisissa todeksi siten, että ne paitsi näkyvät ja kuuluvat myös tuoksuvat, maistuvat ja tuntuvat?
 

Millaista palautetta saimme ministeriön koulutuksesta?

 
Ihailtavalla rohkeudella ja avoimuudella Sosiaali- ja terveysministeriön viestinnän porukka lähti mukaan, heittäytyi ideoimaan tarinan elementtejä Stooripuuhun. Palautetta tuli jonkin verran siitä, että aikaa olisi saanut olla enemmän. Keskustelu tarinan elementeistä onkin se kaikista hedelmällisin osuus Stooripuun tekemisessä ja siksi siihen olisi hyvä varata riittävästi aikaa.
 
Koulutus herätti ideoita. Teki konkreettiseksi sen mitä tarinallistaminen on ja mitä se vaatii.  Enemmän aikaa olisi saanut olla harjoitusten tekemiseen. 
Koulutuksessa päästin yhdessä miettimään tarinallistamista. Voisin suositella koulutusta muillekin valtionhallinnon toimijoille. Hyvä miettiä mitä tarinaa organisaatio kertoo.
Koulutuksessa oli hyvä ja rento fiilis, joka edesauttaa luovaa prosessia. Suosittelisin koulutusta. Virkakoneistoa pitää ravistella. Erityisen hyvä olisi sisältövirkamiehille. Viestijät osaavat yleensä paremmin revitellä ja ymmärtävät tarinallistamisen tarpeen.
Yllätti se, että löysin itsestäni luovuutta kuitenkin ja innostuin. Suosittelisin koulutusta myös muille valtionhallinnon toimijoille, poikii taatusti ideoita!
Koulutuksessa yllätti nauru! Koulutuksessa olisi ollut hyvä olla vielä enemmän aikaa työstää yhtenäistä tarinaa valmiiksi.
Tämä koulutus on hyvä tapa tuoda ideoita esiin. Koulutus oli hauska ja luova.
Koulutuksessa kuului enemmän naurua kuin tavallisena työpäivänä. Sai olla juuri niin tyhmä kuin on.  Syntyi hyvin paljon ajatuksia, joita pitäisi työstää eteenpäin yhdessä. Myös johdon pitäisi miettiä näitä. Koska ovat vaikeita asioita – riittävästi aikaa!
Suosittelisin koulutusta myös muille julkishallinnon toimijoille. Pistää miettimään tärkeitä ydinkysymyksiä.
Kouluttajalla oli hyvä ote koulutuksen kuljettamiseen. Koulutuksessa hyviä käytännön harjoituksia, yllätti mukaan heittäytyminen.
 
Kohti uutta vuosikymmentä, maailma muuttuu ja se on nyt loikka myös valtionhallinnolla pelillistämisen ja tarinallistamisen maailmaan.
Myös valtionhallinto ja julkishallinto voi tarinallistaa toimintaansa elämykselliseen muotoon, ei siis vain kertoa tarinoita, vaan myös luoda innostavia tarinakokemuksia. Lue lisää eOppivan blogista.
Teemme jatkossa vastaavia toteutuksia yhteistyössä HAUS kehittämiskeskus Oy:n kanssa. Jos haluat julkishallinnon tai valtionhallinnon tarinallistamiskoulutusta, voit olla yhteydessä Hanna Siiraan ja pyytää tarjousta!


Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta twitterissä ja facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.
Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirje ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen strategisen muotoilun asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014).  Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran? 
Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä

Takaisin
© 2025 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »