Julkaistu 09.04.2020

 

Tarinakoneen blogissa julkaistaan villa kerran kuukaudessa. Tällä kertaa vuorossa on Tarinavilla, se on tarinaa meidän asiakkaista ja tehdyistä tarinallistamisprojekteista.

Tällä kertaa kerron sinulle Havuka Oy:n ydintarinasta ja tarinallistamisen prosessista.

Havuka Oy tekee kuusenpihkavoiteita, jotka perustuvat Elias Lönnrotin reseptehin. He olivat tehneet jo paljon hienoa työtä markkinointin ja tuotteistamiseen liittyen, muun muassa tämän videon.

 

 

Ydintarina alkoi Stooripuu-pajalla yrityksen myymälässä Iittalassa. Toimitusjohtaja Timo osallistui meidän tarinapajoihin VIKKE-hankkeessa Hämeenlinnassa ja siitä lähti liikkeelle ajatus hyödyntää meidän palveluita ydintarinan ja tuotteiden tarinoiden viimeistelyssä.

Havukan ydintarinassa kuljetaan Elias Lönnrotin matkassa

Matkamies herää keväisenä aamuna kuusimetsän keskellä. Aamukasteen vesipisarat poimulehdillä ovat kuin helmiä, joilla hän pesee kasvonsa. Hän on vaeltanut jo pitkään, mutta iloitsee jokaisesta päivästä pohjoisen Suomen luonnossa. Hän venyttelee, nauttii aamiaista, vetää tuohirepun selkäänsä ja jatkaa taivaltaan paljain jaloin kylästä kylään. Välillä hän pysähtyy keräämään metsän antimia, katajanmarjoja, pihkaa, kuusen oksista kerkkiä. Näyttää aivan siltä kuin luonto puhelisi tälle matkaajalle, ja matkaaja luonnolle.

Tämä matkamies on luonnontieteen edelläkävijä, lääkäri ja runojen keräilijä Elias Lönnrot.

Elias Lönnrot teki valtavan työn näillä runonkeruuretkillään perimätiedon säilyttämisessä. Hän vieraili runonlaulajien luona ja tallensi heidän laulunsa. Runojen pohjalta syntyi Kalevala, joka on Suomen kansalliseepos. Mutta Elias Lönnrot on rakentanut toisenkin tärkeän perinnön, tietoa suomalaisen luonnon parantavasta voimasta ja luonnon omista rohdoista. Keskipäivällä Elias pysähtyy lepäämään pienelle aukiolle ja huomaa kuusimetsän laidassa valtavan muurahaispesän. Hän katselee muurahaisia työssään ja miettii, miten tärkeää runojen välittäminen sukupolvelta toiselle on. Ja miten ainakin yhtä kallisarvoista on terveyttä vaalivan perimätiedon ylläpitäminen.

Elias katselee muurahaispesää, mutisee itsekseen, tämä tässä, se on pohjolan kultaa, tämä muurahaispesän pihka on terveyttä vaalivaa ainetta. Tuleville sukupolville täytyy kertoa, miten moneen vaivaan pihkakääre voi auttaa, miten mesiangervo helpottaa oloa, mitä yrttisauna tarkoittaa, ja niin paljon muita terveyttä vaalivia neuvoja, Elias pohtii ja jatkaa matkaansa.

Lopulta kuusien varjot pitenevät ja linnuista enää vain käki kukkuu. Elias löytää hyvän yöpymispaikan suuren kuusen juurelta, johon havut muodostavat sopivan pehmeän ja hyvältä tuoksuvan suojan matkamiehelle. Hän hieroo pihkaa kipeytyneisiin jalkoihinsa ja katselee pohjoisen metsän maisemaa, miten auringon viimeinen valo kylpee sammalikossa. Kiitollisena pohjoisen luonnolle sen antimista, matkamies käy yöpuulle.

Aamulla Sammatin suuri poika Elias Lönnrot jatkoi matkaansa. Päivät vaihtuivat öihin, vesi virtasi Suomen tuhansissa järvissä ja joissa, ja lopulta ajat muuttuivat. Eliaksen työ on saanut uusia muotoja hänen perinteensä seuraajissa. Näin Eliaksen polku kulkee edelleen kylästä kylään, aivan kuin hänen paljaat jalkansa yhä edelleen osuisivat maahan ja palauttaisivat luontoyhteyttä ihmisille, askel kerrallaan.

HAVUKA OY jatkaa Elias Lönnrotin polkua ja tuo Eliaksen reseptien mukaan tehdyt kuusenpihkavoiteet nykyaikaan.

Perheessämme on kuljettu Eliaksen polulla jo kolmen sukupolven verran. Eliaksen oppi on siirtynyt ensin isältä tyttärelle arjen tilanteissa sekä maatilan töissä. Tytär teki elämän mittaisen työn Eliaksen perintöä vaalien ja kehitti Havukan kuusenpihkavoiteet Eliaksen reseptien pohjalta. Vuosien aikana hoitotyössä tytär pääsi todistamaan voiteiden tehoa. 

Nyt poika jatkaa tällä samalla polulla, Elias Lönnrotin perinnön säilyttämistä. Näin sinäkin voit kutsua luoksesi osan ainutlaatuista suomalaista luontoa, palasen Elias Lönnrotin matkaa, pohjolan luonnon arvokasta kultaa!

Ydintarinasta tuotteiden tarinoiksi

Olemme Tarinakoneen blogissa puhuneetkin ydintarinasta ja sen roolista tarinallistamisessa. Tuosta löydät lisäinfoa täältä.

Tarinaa ei välttämättä julkaista sellaisenaan tekstinä, ydintarinan rooli on enemmän käsikirjoituksen kaltainen. Se ohjaa koko yrityksen toiminnan muotoilua koettavaksi tarinaksi.

Havuka Oy:n tarinasta ammennettiin tarinaa yksittäisiin tuotteisiin. Jokaisessa tuotteessa on ikään kuin muisto Eliaksen polulta, tarinallisena tekstinä.

 

Tässä esimerkki tuotteen tarinasta, Kuusenpihkavoiteen tarina.

KUUSENPIHKAVOIDE 

Runoja keräävän Elias Lönnrotin jalanpohjiin oli tullut haavoja. Hän istuutuu rauhalliselle aukealle, avaa tuohireppunsa ja kaivaa sen kätköistä esiin pohjolan kullan, luonnon oman aineen. Hän sivelee kuusenpihkan jalkoihinsa, ja tuntee saman tien haavoja parantavan vaikutuksen. Varovaisesti hän painaa jalkansa pehmeisiin sammaleisiin, tehostamaan aineen vaikutusta. Aamulla hän jatkaa matkaa, paljaat jalat taas vahvoina kovaa maata vasten, askeleissa keveyttä.

Astu Elias Lönnrotin polulle. Ota pohjolan kulta omaan käyttöösi.

Timo Tynys, Havuka Oy:n toimitusjohtaja antoi palautetta yhteistyöstä Tarinakoneen kanssa:

 

”Anne ja Tarinakoneen lammas herätti HAVUKA tuotteemme ja yrityksemme eloon tarinan avulla. Olemme suositelleet  jo monelle yhteistyökumppanillemme ja olemme todella tyytyväisiä hyvään henkilökohtaiseen palveluun.”

 

Kiinnostuitko tarinallistamisesta? Kerromme mielellämme lisää siitä miten voimme olla näissä tarinallistamisasioissa avuksi. Rimpauta puhelimella tai laita postia sähköiseen postilaatikkoomme, niin jutellaan.

 


Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta twitterissä ja facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.

Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirje ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen strategisen muotoilun asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014).  Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran? 

Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä

 

Takaisin
© 2025 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »