Tervetuloa meille! Tämä on käsityötä ja me sen tekijöitä. Saarijärven museossa 17.9. – 3.12.2010 |
Keski-Suomen käsi – ja taideteollisuus ry:n Taitosaari – hankkeen päätösnäyttely avautui syyskuussa juhlavasti. Olin itsekin mukana kokemassa avajaisten loistavan tunnelman. Tuntui, että yhdessä olimme luoneet kokonaisuuden, joka oli tekijöidensä näköinen. Käsityöläisten upeat työt muodostivat kattavan näytteen pohjoisen Keski-Suomen käsityötaidoista. Iloisia saatoimmme olla myös siitä, millä tavoin olimme onnistuneet sisällyttämään unkarilaisten vieraidemme työt osaksi näyttelyä.
Olin mukana hankkeessa näyttelyn käsikirjoittajana. Lisäksi pidin käsityöläisille kevään aikana kaksi koulutuspäivää oman osaamisen tarinallistamisesta. Käsityöläisten haastattelujen pohjalta rakentuivat näyttelyssä mustavalkoisten kuvien rinnalla esillä olevat henkilökuvat, joissa kevyt tarinallinen ote.
Myös unkarilaiset vieraat esiteltiin kuvin ja tarinoin. |
Näyttelyn käsikirjoituksen lähtökohtana oli koti. Koti -teeman ympärille rakentui luonnollisesti elämyspolku eteisestä, työhuoneen, keittiön, olohuoneen, makuuhuoneen ja terassin kautta valoisaan pyykkituuppaan.
Näyttelyn ensimmäinen sali on kuitenkin varattu tekijöille. Halusimme esitellä Kästeet -tuotemerkin takana olevat käsityöläiset eli toisin sanoen siis ”kodin” asukkaat tarinoin ja kuvin.
Näyttelyn elämyspolku päättyy valoisaan pyykkitupaan. |
Näyttelyn tarinallistaminen oli tällä kertaa erityisesti kehystämistä ja näyttämön luomista. Tarinallistan elokuvakerrontaa soveltaen, kaikki kerronnan elementit ovat siis käytettävissä. Näyttelyn työhuoneeseen rakennettiin esimerkiksi käsityöääniä sisältävä äänimaisema. Työssäni elokuvarekvistöörinä opin paljon esineiden merkityksestä kerronnassa. Myös tätä hyödynnän nyt tarinallistajana.
Taitosaari – hankkeen verkkosivuilla lisätietoa näyttelystä ja tekijöistä. Sivulta on ladattavissa myös näyttelyluettelo eli Meidän kodin kirja, jossa muun muassa tekijöiden henkilökuvat luettavissa.
Parhaiten näyttelyyn ja näyttelyn käsityötuotteisiin tutustuu kuitenkin paikan päällä! Suosittelen siis syysretkeä Saarijärven museoon.