Katajanhaltija on käynyt metsäretkellä ja kerännyt Nuuksion metsästä aineksia illallista varten. Pöytä on katettu vihreän ja valkoisen sävyin; illallisen kruunaavat katajanoksat, metsän tuoksut ja Katajanhaltijan tarinat.
Yllä oleva kuvaus on Nuuksion Taian tarinallistetusta illallisesta. Illalliseen on rakennettu juoni Katajanhaltijan metsäretkestä. Illallisen kulku rakentuu tämän tarinan varaan.
Lähiruuan tarina
Lähiruuan imagoon kuuluu olennaisena osana tarina. On tärkeää, että tiedämme syömämme ruuan alkuperän. Alkuperä on helppo kertoa tarinan avulla – ja samalla tarina voidaan tuoda osaksi asiakkaan koko palvelukokemusta!
Lähiruuan tarinallistamisessa nostalgia ja perinteet ovat useimmiten osa tarinaa. Myös puhtaus, ekologisuus, luonto ja maaseutu ovat elementtejä, joita lähiruuan tarinallistamisessa voidaan tuoda esille.
Tarina itsessään voi olla yrittäjän, tuotteen tai vaikkapa asiakkaan kokemukseen liittyvä tarina. Olennaista ovat syy-seuraus-suhteet, joiden avulla kerrotaan, miksi tämä ruoka on lähiruokaa. Ruuan matka lautaselle voidaan kertoa vaikkapa runolla tai sarjakuvalla.
Tarinassa voidaan tuoda esille tositarinoita ja henkilökohtaisuutta. Voidaan esimerkiksi kertoa yrittäjälle tapahtuneista kommelluksista tai kuvata yrittäjän tekemää työtä yksityiskohtaisemmin. Myös ruuan kasvuympäristö voidaan tuoda esille tarinassa kuvaamalla sitä. Tarinan avulla tuodaan esiin aitous; inhimillisyys, merkitykset ja mahdollistetaan samaistumisen kokemukset.
Parhaimmillaan lähiruuan tarinallistaminen ilmenee vaikkapa siten, että asiakas nauttii ruuasta sen tarinaa tukevassa miljöössä.
Matkailuyrityksillä ja ravintoloilla mahdollisuudet tarinallistaa ruokaelämyksiä ovat huikeat! Voidaan tehdä vaikkapa ruokadesignia eli suunnitella ruuan esillepano tukemaan tarinaa. Palvelukokemuksen tarinallistaminen on juuri tätä – kokonaisvaltaista! Tarinaa voidaan kertoa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla. Vanha käsikirjoittajien ohje kuuluukin: näytä älä kerro! Asioita ei pidä vääntää ns. rautalangasta vaan säilyttää oivaltamisen ilo asiakkaalla.
Lisää tietoa lähiruuan tarinallistamisesta löydät Slidesharesta, jossa on Tarinakoneen Loimaalla pitämä ”Lähiruuan tarinallistaminen” –esitys.
Tarinallistetut Kuutamolla -illat
Haukanmaalla Toivakassa on erityislaatuinen paikka, jonka nimi on Nukula. Nukula sijaitsee syvällä metsän siimeksessä suojassa kaikelta kiireeltä ja kaupungin hälyltä. Siellä hiljaisuus on kuultavissa.
Nukulaan täysikuu paistaa erityisen kirkkaasti. Tämän vuoksi Nukulan Kuutamolla –illoissa on mahdollista heittäytyä vanhan kansan maailmaan ja nauttia täydenkuun tunnelmasta Kuunneito Lunan johdattamana. Iltoihin sisältyy yhdessä tekemistä, tulen loimua sekä hyvää ruokaa. Illat toteutuvat joka kuukausi täydenkuun aikaan ja muistuttavat meille näin miten ennen elettiin yhteydessä luontoon. Kuunneito Luna haluaa palauttaa ihmisille yhteyden kuuhun ja vanhan kansan viisauksiin.
Kuutamolla-iltojen ruokien valinnassa otetaan huomioon kuunkierto; kunnioitetaan vuodenaikojen rytmiä ja eletään luonnon ehdoilla. Luonnollisesti ruoka on lähiruokaa, jonka tarina tuodaan vahvasti esille. Kesällä nautitaan luonnon omista herkuista ja eletään ”suoraan maasta” –periaatteella. Ruuat tulevat suoraan Nukulasta tai lähitiloilta; ruuan osalta hyödynnetään myös suoraan luonnosta saatavia luonnon omia herkkuja; voikukkaa, vesiheinää ja siankärsämöä. Talvella ruuan pääpaino on siinä, mitä maaäiti on kesällä kasvattanut ja mikä on kuunkierron näkökulmasta saatu säilöttyä talteen oikeaan aikaan maakellariin. Lisäksi esimerkiksi kesällä tuoreena käytettävää voikukkaa myös kuivataan talteen muun muassa teeksi.
Kuutamolla-illoissa ruoka on tärkeässä osassa ja se valmistetaan vanhan kansan perinteiden mukaan, kuunkiertoa kunnioittaen. Kuutamolla-illoissa tarina jatkuu myös käytettävissä astioissa, sillä teetä nautitaan kauniista kuun kuvalla varustetusta mukista.
Nukulassa kokoonnutaan joka kuukausi täydenkuun aikaan kuunneito Lunan johdattamana nauttimaan taianomaisesta tunnelmasta.
Lähiruuan tarinallistamisesta voit lukea myös Arktiset aromit ry:n ”Luonnosta sinulle” -nettilehden tuoreimmasta numerosta 1/2012.