Julkaistu 24.06.2013

Tällä viikolla tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä kun perustin Tarinakoneen ja lähdin kulkemaan tätä tarinallistajan polkua. Viiden vuoden aikana on tullut paljon oppia, myös sitä kuuluisaa kantapään kautta oppimista.
Voisi sanoa, että eipä tiennyt tyttö mihin viisi vuotta sitten ryhtyi. Kesäkuussa 2008 minulla oli vain tarinoiden kertomisen ammattitaitoa sekä näkemys siitä, mitä draamallisen tarinankerronnan soveltaminen palveluliiketoiminnassa voisi olla. Tuosta alkukipinästä on pitkä matka tähän päivään.
Tulevaisuus näyttää millainen tarina Tarinakoneen matkasta vielä muotoutuu. Toivottavasti saan tehdä tätä työtä pitkään ja seurata ilolla sitä menestystä, jota tarinallistaminen asiakkaillemme tuottaa!
Kasvua ja kehitystä – kohtaamisia ja tarinakipinää! 
Verkosto, yhteistyökumppanit, matkailun kehittäjät ja kouluttajat sekä tietysti kaikki asiakkaat ovat olleet tärkeä osa sitä, että Tarinakoneen menetelmät ovat kehittyneet nykyiseen muotoonsa. Osaan entistä paremmin vastata asiakkaiden tarpeisiin, vaikka olemme näiden asioiden kanssa edelleen niin sanotusti ”jännän äärellä”. Yhdessä meidän on kuljettava rohkeasti myös tuntemattomille poluille ja haettava juuri sinun yrityksellesi sopivat keinot tuottaa tarinallistamalla parempaa tulosta. On tehtävä entistä autenttisempaa ja arvolähtöisempää tarinallistamista. Meillä nyt mahdollisuus hyödyntää tarinankerrontaa yritysten toiminnassa sellaisella tasolla, ettei tarinan voimaa todellakaan kannata jättää käyttämättä.
Olemme palanneet takaisin nuotiopiirin äärelle, tarinankertojien aikaan. Jokainen yritys – jokainen yksilö – voi olla tarinankertoja. Kaikki tekniset mahdollisuudet ja kanavat tarinoiden välittämiseen ovat kuin kypsät marjat metsässä, edessämme, odottamassa poimimista. Nuotiopiiri, jonka ympärille nyt kokoonnumme on  internet ja sen tuottamat monet mahdollisuudet.
Mutta tarvitsemme myös fyysistä todellisuutta eli toisin sanoen virtuaalisen ja fyysisen linkittämistä toiseensa. Erityisesti tässä tarinalähtöinen palvelumuotoilu voi auttaa. Draamalliseen kerrontaan (eli toimintaan) perustuva tarina toimii kokoavana tekijänä, punaisena lankana. Verkossa kerrottu tarina pitää lunastaa palvelukokemuksessa paikan päällä. Ja itse asiassa ei riitä, että lunastetaan odotukset, vaan meidän täytyy ylittää ne ja yllättää asiakas! Rohkeilla ja persoonallisilla ratkaisuilla voimme tehdä isoja menestyksen loikkia.
Olen kerännyt tämän kevään aikana verkostooni uusia käsikirjoittajia, palvelumuotoilijoita ja tarinan elävöittäjiä. Jatkossa Tarinakone voi palvella asiakkaita entistä paremmin; verkostosta löydämme tarvittaessa projektiin sopivan tarinallistajan ja asiakas saa parhaan mahdollisen lopputuloksen ja hyödyn. Kuitenkin edelleen niin, että itse vastaan myös tarinallistamisprojektien suunnittelutyöstä, ohjaamisesta ja laadusta.
Suuri haaveeni on, että Tarinakoneeni kautta voisin tarjota myös muille käsikirjoittajille mahdollisuuden työllistyä  tarinallistajina tarinalähtöisen palvelumuotoilun kentälle. Näin myös yhä useampi yritys voisi hyödyntää tarinallistamista asiakkaiden palvelukokemuksen elämyksellistämisessä! Tarinalähtöisestä palvelumuotoilusta on hyötyä kaikille palveluliiketoiminnan aloille – ei vain perinteisille elämysaloille.
Tarinallistaminen on yhä tunnetumpaa
Tarinallistaminen on tullut tunnetummaksi ja itse olen viimeisen viiden vuoden aikana ollut mukana kirjaprojekteissa asiantuntijana, muun muassa Maiseman tarina kirjassa kerrotaan myös tarinallistamisesta. Myös matkailun opinnäytetöissä on kerrottu tarinallistamisesta; lue blogista esimerkiksi Johanna Myllyniemen työstä. Tällä hetkellä myös kirjoitan kirjaa tarinalähtöisestä palvelumuotoilusta, kirja julkaistaan toukokuussa 2014.
Yritysten tuottamiin sisältöihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja aiheesta myös puhutaan enemmän. Useat yritykset ovat lähteneet tarjoamaan palveluita, jotka auttavat yrityksiä sisältöjen tuottamisessa. Puhutaan esimerkiksi sisältömarkkinoinnista ja sisältöstrategioista. Tarinalähtöinen palvelumuotoilu eli palveluiden tarinallistaminen on osa tätä ilmiötä, tarinalliset sisällöt ovat yksi sisältöjen muoto. Ja verkko vain yksi kanava, jonne sisältöä voidaan tuottaa. Liian usein  päädymme käyttämään sanoja tarina ja sisältö synonyymeina. Sitä ne eivät kuitenkaan ole. Tarinalla on aivan oma muotonsa, mikä tahansa sisältö ei ole tarinaa.
Tarinallistamisessa keskitytään yrityksen toiminnan kokonaisvaltaiseen tarinallistamiseen – asiakkaan palvelukokemuksen muotoilemiseen tarinaksi. Tarinakoneessa tuotamme siis erityisesti ratkaisuja siihen, mitä tapahtuu paikan päällä fyysisessä ympäristössä ja miten verkossa tuotettu tarinallinen sisältö voi tukea tätä kokonaisvaltaista palvelukokemusta. Tarinallistamisessa hyödynnämme draamallisen tarinankerronnan käytänteitä; tarina on tekoja.
Syksyllä Helsingissä on iso seminaari sisältöstrategioista – Content strategy forum. Olen ilmoittautunut mukaan seminaariin, toivottavasti sieltä tarttuu mukaan paljon uutta oppia myös omille asiakkaille!

Tarinakoneen toimintaan kuuluvat myös luennot ja tarinatyöpajat. Tarinakoneen pelikenttänä koko Suomi.

Tarinakoneen toimintaan kuuluvat myös luennot ja tarinatyöpajat. Tarinakoneen pelikenttänä koko Suomi. Kartalla näkyvät ne paikat, joissa luento tarinallistamisesta tai tarinatyöpajaa on jo pidetty.


 
Tule juhlimaan synttäreitä torstaina!
Tarinakoneen synttäreitä juhlistetaan torstaina 27.6. klo 15 – 16. Matkaamme Tarinakoneen juurille ja sieltä huipulle – tule mukaan!
Tapaamme Finlaysonin kulmilla Ravintola Plevnan edessä klo 15 ja jatkamme siitä eteenpäin Finlaysonin tehtaan uumeniin. Siellä ovat nimittäin juureni: Tampereen ammattikorkeakoulun Taiteen ja viestinnän osasto, jossa opiskelin aikoinaan tuottamista ja käsikirjoittamista. Siellä tein myös ensimmäiset tarinallistamiseen liittyneet projektit – silloin en tosin vielä ymmärtänyt, että kyse oli tarinalähtöisestä palvelumuotoilusta. Ystäväni Annun kanssa tarinamuotoilimme Askolle asiakastilaisuuden remonttitarinalla.
Pääsetkö mukaan juhlimaan? Laita viestiä viimeistään ylihuomenna keskiviikkona.
Synttärilammas
Synttärijuhlinnan myötä Tarinakoneen blogi jää kesätauolle – palataan asiaan heinäkuun loppupuolella. Tarinallista kesää kaikille myös synttäreitä juhlivan Tarinalampaan myötä!

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »