Julkaistu 17.10.2013

Tällä hetkellä kirjoitan kirjaa palveluiden tarinallistamisesta, kirjaprojekti on viime aikoina pyörinyt luonnollisesti mielessä paljon. Iltaisin muiden töiden jälkeen on aika avata tiedosto, jota kutsun kaikella rakkaudella myös riiviöksi.
Tarinasta on puhuttu bisneksen parissa, mutta käytännönläheisiä menetelmiä varsinkaan draamallisen tarinankerronnan soveltamiseen ei ole ollut tarjolla. Tarinallistamisen hyödyt ovat entistä vahvemmin havaittavissa ja menetelmä tukee monia ajankohtaisia suuntauksia, kuten esimerkiksi arvolähtöisyyttä, yksilöllistämistä, pelillisyyttä ja lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia. Tuntuu samaan aikaan todella haastavalta sekä innostavalta kirjoitttaa tätä kirjaa.
Kirja tarinallistamisesta ilmestyy toukokuussa 2014. Ennakkomyynti alkaa vielä tämän vuoden puolella, joten pysy kuulolla. Ja jos sinulla on jotain ideoita tai esimerkkejä kirjaani ajatellen, ota rohkeasti yhteyttä!
Olen kirjoittanut tarinallistamisesta lyhyempiä pätkiä blogini lisäksi aiemmin muuallekin. Muutaman kerran olen päätynyt jopa haastateltavaksi aiheen tiimoilta. Ajattelinkin nyt blogissa hieman avata, mistä näitä raapustuksiani tarinallistamisesta löytyy.
Yksi isoimmista aiemmista kirjaprojekteistani oli teksti tarinallistamisesta Teknologiateollisuuden julkaisemaan kirjaan Palvelumuotoilu – uusia menetelmiä käyttäjätiedon hankintaan ja hyödyntämiseen (toim. Satu Miettinen, 2011).
Novia-ammattikorkeakoulun, Työ- ja elinkeinoministeriön, Lapin yliopiston ja Kuntaliiton julkaisemaan Parasta palvelua työkirja – palvelumuotoilu kortit –teokseen tein menetelmäkortin, josta löytyy kuvaus Nuuksion Taika Oy:n tarinaidentiteetin luomisesta. Menetelmäkortin löydät täältä. Palvelumuotoiluajattelua sivustolla tarinallistaminen määritellään seuraavalla tavalla: ”Tarinallistamista voi hyödyntää palvelun kehitystyössä esimerkiksi uuden palvelun testaamisessa tai palvelubrändin kehittämisessä. [storytelling, story design].”
Minna Komulaisen vuonna 2013 toimittamasta ja Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen julkaisemasta Maiseman tarina – opas maisemapalveluiden luomiseen –teoksesta löytyy myös kirjoituksiani ja menetelmiäni, sekä lisäinfoa Paltamossa sijaitsevalle Jättiläisenmaa -kohteelle tehdystä tarinallistamistyöstä. Suosittelen, että tutustut tähän kirjaan myös muuten, se on loistavaa luettavaa matkailun parissa toimiville! Kirjan voit ladata ilmaiseksi itsellesi tästä.
Periskooppi-hankkeen julkaisussa Matkailupalveluita muotoilemassa, verkostomainen palvelutuotanto elämystuotteiden murroksessa (toim. Kai Hämäläinen, 2012) on mainittu siitä, miten tarinan avulla tuotetaan matkailutuotteita. Hankkeen tavoitteena oli käynnistää laaja-alaisen luovien alojen yrittäjien sekä matkailun osaamisverkoston syntyminen Etelä-Karjalaan ja sen kautta edesauttaa uusien palvelumuotoiltujen tuotteiden tuotekehitystä.
Vierailevana bloggaajana olen ollut Matkailua ja muotoilua –blogissa sekä Haaga-Perhon OlePro –blogissa. Blogeista löytyy bloggaukseni elämyspalveluiden tarinallistamisesta.
Lähiruuan tarinallistamisesta löytyy artikkeli puolestaan Arktiset Aromit –lehdestä.

Keskisuomalainen kirjoitti taloussivuilllaan tarinallistamisesta ja tarinallistajan taipaleesta 2011.

Keskisuomalainen kirjoitti taloussivuilllaan tarinallistamisesta ja tarinallistajan taipaleesta 2012.


Pienimuotoinen tarinallistamisen opas Opas punaisen langan metsästäjille on julkaistu Tarinakoneen kotisivuilla 2012 keväällä. Opasta on ladattu yli 400 kappaletta ja jaettu koulutuksien kautta osallistujille arviolta saman verran. Oppaan pääset lataamaan tästä. Oppaasta on tarkoitus saada julki uusi versio vielä tämän vuoden puolella.
Ajatuksiani tarinallistamisesta pääsin kertomaan myös Aalto EE profile -lehdessä vuonna 2011.
Lisäksi kirjoituksiani tarinallistamisesta on lainattu useissa matkailuun liittyvissä opinnäytetöissä. Opinnäytetyön tekijöiden vierailevia  kirjoituksia löydät Tarinakoneen blogista. Myös graduni otsikolla Elämyspalveluiden tarinallistaminen on viimein valmistumassa, toivottavasti  marraskuuna aikana voin toimittaa teille linkin työhön.
p.s. Tekeillä olevan tarinallistamisen kirjan kirjoitusprosessia ja yleisesti tarinallistamiseen liittyvää tietoa voit nyt seurata Facebookissa.

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »