Julkaistu 12.10.2010

Suomen kansakoululaitoksen isä Uno Cygnaeuksen syntymästä tulee tänään 12.10.2010 kuluneeksi 200 vuotta. Viime keväänä minulla oli ilo tutustua tähän herraan ja hänen ystäväänsä Wolmar Schildtiin, joka 
myös oli suomen kielen uudistaja. 
 

Uno Cygnaeus 12. lokakuuta 1810 Hämeenlinna – 2. tammikuuta 1888 Helsinki

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän yliopiston museo halusivat juhlavuoden kunniaksi toteuttaa verkkonäyttelyn herrojen elämäntyöstä ja merkityksestä. Tein verkkonäyttelyyn käsikirjoituksen. Näyttelyn graafisesta suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Päivi Hintsanen.

Verkkonäyttely on toteutettu tarinallistaen ja elokuvallistakin tarinankerrontaa hyödyntäen.

Verkkonäyttelyssä Uno Cygnaeus ja Wolmar Schildt istuvat Jyväskylän yliopiston portilla muistelemassa elämäänsä.Verkkonäyttelyn rakenteena on neljä vuodenaikaa, jotka viittaavat Unon ja Wolmarin elämän eri vaiheisiin. Dialogi on näyttelyssä sekä kuultavissa että luettavissa. Lisäksi näyttelyssä on esillä huomattava määrä herrojen elämään liittyvää kuva-aineistoa.

Laajan tietomateriaalin omaksuminen ja muokkaaminen dialogin kautta kerrotuksi tarinaksi oli aikamoinen projekti. Käsikirjoituksen liuskojen määrä oli lopulta yhteensä noin 50 sivua.  Iso kiitos yliopiston museon henkilökunnalle kaikesta avusta. Ja Päiville siitä, että lähti mukaan projektiin, jossa koeteltiin myös verkkonäyttelyn toteutuksen rajoja.

Näyttelyyn voit tutustua täällä http://unojawolmar200.jyu.fi/.

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän seudun matkailu mahdollistivat verkkonäyttelyn julkaisun jälkeen Unon ja Wolmarin äänipolun toteutuksen.  Polku on kaupunkiopastus heidän elämäänsä liittyneisiin paikkoihin.
Rooleissa äänipolulla kuten myös itse verkkonäyttelyssäkin Antti Niskanen ja Aaro Vuotila.

Ääniopastukseen voit tutustua täällä http://unojawolmar200.jyu.fi/00_aanipolku.htm.

Jokaisesta kaupungista löytyy merkittäviä historiallisia henkilöitä. Heidän elämäntarinansa esiin tuominen ja tuotteistaminen osaksi matkailupalveluita on yksi keino lisätä alueiden matkailullista kiehtovuutta.

Takaisin
© 2025 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »