Julkaistu 28.09.2012

Värien käyttö on tärkeä osa tarinankerrontaa, sillä värit vaikuttavat suuresti elämyspalvelun tunnelmaan. Väreille voidaan myös antaa merkityksiä, jotka liittyvät tarinan juoneen. Värien avulla voidaan korostaa tarinan kannalta tärkeitä yksityiskohtia tai tukea palvelun tarinan kertomista ja yrityksen oman tarinamaailman luomista.
Värit vaikuttavat meihin usein tiedostomattomasti.  Siksi ne myös vaikuttavat tunteisiimme voimakkaasti! Värien voimaa ja vaikuttavuutta ei siis pidä aliarvioida.
Elokuvista ja teatterista oppia
Toimin aikoinaan kuvausrekvisitöörinä Heinähattu ja Vilttitossu -lastenelokuvassa. Käytimme värejä lavastuksessa myös välittämään päähenkilön tunnetilaa. Heinähatun ollessa vihainen käytettiin lavastamisessa sävyltään punaisia esineitä ja hänen ollessaan surullinen tunnelmaa tuettiin sinisävyisellä rekvisiitalla ja valaistuksella.
Tämä on hyvin tyypillinen osa elokuvallista tarinankerrontaa. Elokuvan värimaailma heijastaa henkilöhahmojen sisäistä maailmaa. Perinteisesti myös esimerkiksi säätä on käytetty tässä tarkoituksessa; sateinen ja surkea sää kuvaa henkilöhahmon surkeaa tilannetta ja aurinkoinen sää tukee päähenkilön iloista tunnelmaa.
Myös teatterissa ollaan erittäin taitavia käyttämään värejä. Kiinnitäpä tähän huomiota, kun seuraavan kerran käyt teatterissa! Värien käyttö on teatterissa usein todella tarkkaan harkittua. Uudet tekniikan suomat mahdollisuudet ovat tuoneet teatterilavastukseen mukaan esimerkiksi värikkäät videoprojisoinnit. Elokuvan puolelta taas esimerkiksi Kieślowskin väritrilogian kolme elokuvaa ovat huikea esimerkki värien käytön mahdollisuuksista.
Tätä samaa tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta meidän tulisi tavoitella myös tarinallistettujen elämyspalveluiden värisuunnittelussa.

Myös asusteissa voidaan hyödyntää värejä. Samanväriset asut vahvistavat yhteisen tarinan kokemista. Kuva: Nuuksion Taika Oy

Kiinnitä huomiota väreihin
Elämyspalvelu on myös esteettinen elämys; harmoninen ja kaunis värimaailma tukee tätä kokemusta. Varsinkin ruokapalveluissa on mahdollista yksityiskohtien ja värien suunnittelun kautta tehdä ruokaelämyksestä ikimuistoinen osa tarinaa.
Yksityiskohdat muodostavat kokonaisuuden ja siksi myös värivalintoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Joskus jo se, että kerää ylimääräiset palveluympäristön värimaailmaa sekoittavat elementit piilooon kaappeihin asiakkaiden silmistä, tekee ison eron palvelun tunnelmaan. Värimaailman suunnittelun voi aloittaa pienistä yksityiskohdista ja yhdenmukaistaa värimaailmaan pikkuhiljaa.
Värien käyttöä kannattaa miettiä yrityksen oman tarinan kautta. Mieti siis jokainen valinta – jokainen esine – myös sen kautta, tukeeko se yrityksesi tarinaidentiteettiä tai tuottamasi elämyspalvelun tarinaa.
Paljon hyvää tietoa väreistä löydät Päivi Hintsasen luomasta Coloria.Net -sivustosta. Päivi on muuten suunnittelija, joka on tuon Tarinakoneen lammas-logon takana. Tarinakoneeni tuottaa asiakkaille punaisia lankoja eli tarinoita vähän samaan tyyliin kuin lammas villoja. Punainen on erityisesti mielletty väriksi, joka liittyy tunteiden ilmaisemiseen.  Ehkä tästä syystä myös tarinan symbolina toimiva punainen lanka on väriltään punainen.

 

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »