Julkaistu 25.11.2022

Bää! Tervetuloa uuden Tarinavillan pariin. Tällä kertaa matkaamme Keski-Suomeen Toivakkaan, siellä sijaitsee matkailuyritys Nukula Oy, jossa hiljaisuus on kuultavissa.

Tarinakone teki ensimmäisen projektin Nukulalle jo yli 10 vuotta sitten. Ja nyt yhteistyö jatkui ruokatarinan, ydintarinan ja majoituspalveluiden tarinallistamisen merkeissä. Lisäksi tehtiin myös vastuullisuusviestinnän tueksi tarinallinen teksti.

Anne jutteli yhdessä Hannele Levävaaran kanssa Nukulan tarinallistamisen projektista.

Millainen ydintarina Nukula Oy:lle syntyi? Hiljaisuus kuultavissa – Nukula kutsuu takaisin omaan ytimeen

Siellä minä olin jo aikojen alussa. Keski-Suomessa, Haukanmaan metsässä, maan alla odottamassa. Missä haukat, viestin tuojat, viihtyivät vanhojen kuusien latvoissa. Missä ilvekset, nuo vahvojen vaistojen ohjaamat kissaeläimet, vaelsivat kivikkoisessa maastossa, kuten karhut, sudet ja hirvet. Kivikkoinen erämaa tarjosi eläimille myös suojan talven ajaksi. Suomen syvimmässä järvessä, Päijänteessä, syysmyrskyt kävivät hurjempina. Ja kevään tullessa jäät ryskyivät kivikkoiseen rantaan. Vuosi vuodelta aallot hioivat ikivanhoja kiviä pehmeämmäksi ja pehmeämmäksi. 

Minä olin syvällä kuin siemen, odottamassa uutta kasvua. Vielä jonain päivänä näkisin päivänvalon. Päivät seurasivat toistaan, aurinkoiset kesät ja hiljaiset talvet. Ja sitten he tulivat. Ihmiset saapuivat Haukanmaalle, elämä kuohui kaikissa eri väreissään.

Värikkäiden vuosien jälkeen koitti hiljaisuuden aika. Ihmiset lähtivät.

Ja viimein, kaikkien näiden vuosien jälkeen tapahtui se, mitä olin odottanut. Se oli kaunis helmikuinen pakkaspäivä. Aurinko sai jään puiden oksissa kimmeltämään. Kaunis lumipeite vallitsi kaikkialla. Hiljaisuuden kuuli. Ja tämän kaiken keskellä, hän kulkee uteliaana. Hän on viimein täällä, kutsuttu.

Hän aistii, tietää. Täällä se on, vaikka hän ei vielä tiedä, mikä, ja mitä. Mikä uuden matkailuyrityksen nimeksi? Hän tempaisee hyllystä kirjan yrteistä ja selailee.  Ja kuinkas ollakaan, siinä se on. Nukula. Yrtti, joka vahvistaa sydäntä. Hän sulkee kirjan. Asia on selvä. Nukula. 

Minä iloitsin maan alla. Nyt hän on saanut vihjeen minusta, vaikka ei vielä tiedä minusta kylliksi.

Ja niin elämä jatkuu eteenpäin. Minä odotin yhä. Muut kasvit ja yrtit kuiskivat hänelle viestejäni. Eräänä iltana hän lopulta ottaa kirjan uudelleen esiin. Salaisuuteni alkaa paljastua. Sinä iltana kasvit pihamaalla nyökyttelevät iloisena illan hämärässä.

Pian tulin näkyväksi. Hempeän lilat kukkani nähtiin ensimmäisen kerran kesän auringossa. Kutsuin luokseni mehiläisiä ja jos jonkinlaisia olentoja, myös ihmisiä. Tervehdyttävä vetovoimani kutsuu kaikkia. Minä rauhoitan mieltä, tuon harmoniaa ja levollisuutta.

Kaikki Nukula-yrtin ominaisuuteni ovat täällä koettavissa, kun vieraamme saapuvat paikan päälle. 

Näin Nukulan sanoma alkoi avautua. Nukula-yrtin ominaisuudet näyttäytyvät vieraille monin tavoin: kokemuksena, joka on aistittava ja koettava itse. Kuin lapsi kohdussa tai kuin siemen maan alla, odottamassa uutta kasvua, asiat ottavat oman aikansa.

Tätä Nukula opettaa meille. Rauhoittumista, luottamusta ja yhteyden löytämistä omaan sisimpään. 

Nukulassa luonnon elementit kutsuvat tutustumaan. Maahan, joka juurruttaa meidät tähän hetkeen. Veteen, joka opettaa meitä luottamaan kannattelevaan voimaan. Ilmaan, joka nostattaa meidät arjen yläpuolelle. Tuleen, joka muistuttaa rakkaudesta sydämessä. Ja lopulta saavumme tyhjyyteen, joka antaa tilan uudelle syntyä. 

Nukula jättää jäljen, kuiskaa kutsuvan hellästi: tervetuloa takaisin. 


Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta twitterissä ja facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.

Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirje ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen strategisen muotoilun asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014).  Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran? 

Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »