Bää! Tervetuloa marraskuun villan pariin. Se on tällä kertaa asiakkaidemme tarina, eli tarinavilla. Matkaamme tällä kertaa aina Suomen käsivarteen asti, Enontekiön kuntaan. Täällä teimme vuoden alussa paikan brändäykseen liittyvän tarinaprojektin.
Pääset tutustumaan kylien tarinoihin täällä. Samassa yhteydessä toteutettiin myös Enontekiön kunnan elämyksellistävä ydintarina. Enontekiön tarinaan pääset tutustumaan tässä alla. Paikkoja brändätään nyt tarinalla!
Tuntureiden Enontekiö on isojen jokien tekijä.
Pohjoisen yössä, revontulten loimutessa taivaalla ja kylmän viiman puhaltaessa Jäämereltä, kuiskivat Enontekiön tunturit toistensa kanssa. Suomen korkeimmat huiput, ikiaikaiset ystävät, muistelevat menneitä aikoja ja palaavat jutuissansa aina omaan syntymäänsä asti. Enontekiön tunturit saivat alkunsa jo 65 miljoonaa vuotta sitten. Vuorien särmät ovat hioutuneet pyöreiksi tuntureiksi, ja heistä on tullut viisaita vanhuksia, ikiaikaisia tietäjiä.
Kun viimeisimmän jääkauden jälkeen jäät viimein sulivat, ihmettelivät tunturit yhdessä kaikkea koettua ja nähtyä. Ja kun he liikuttuivat ja nauroivat, putosi yhä uusia vesipisaroita tuntureiden rinteille. Vesipisarat kimmelsivät auringon paistaessa kirkkaan siniseltä taivaalta. Pisarat vierivät tunturin rinnettä vapaasti kuin leikkien ja muodostivat kirkasvetisiä puroja, joista lopulta syntyivät kuuluisat ensimmäiset Enot, isojen jokien tekijät.
Enontekiö on käsivarsi, joka ojentaa Suomi-neidolle virkistävää vettä. Karu erämaa tuntureiden ympärillä heräsi eloon. Ensin tulivat purot, metsälammet ja joet sekä niiden rannalle kasvit ja erilaiset eläimet. Ja sitten saapuivat ihmiset, alkuperäiset asukkaat, saamelaiset. He rakensivat tulisijan tunturin suojaan, kalastivat, metsästivät ja keräsivät metsistä marjoja ja sieniä. Elämä rytmittyi kahdeksaan vuodenaikaan. Ihminen oli yhtä ympäröivän luonnon kanssa, hengitti samaan tahtiin.
Tuntureiden suojissa ja puhtaimpien vesien rannoilla eletään edelleen yhteydessä luontoon. Vuodenajat seuraavat toisiaan kuin Enojen soljuva virta. Täällä silmien eteen avautuu maisema, jonka äärettömyyden edessä on rauha. Iltaisin kyläläiset voivat kuulla, miten tunturit jälleen kuiskivat toisilleen.
Haastattelussa Enontekiön Kylät-hankkeen projektipäällikkö Sasmo Kangassalo
Tästä alta löydät englanninkielisen WoolTalks-videon, jossa Sasmo ja Anne keskustelevat Enontekiön kylien projektista. Video on kestoltaan tunnin mittainen. Keskustelun aikana käydään läpi, miten projekti eteni, miten kyläläiset otettiin mukaan tarinoiden tekemiseen ja mitä syntyi lopputuloksena? Sasmo kertoo myös siitä, miten tarinoita on jo hyödynnetty.
Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta instagramissaja facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.
Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirjeen Tarinalammas toimittaa postilaatikkoosi kerran kuukaudessa.
Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen strategisen muotoilun asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014). Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran?
Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä