Julkaistu 02.04.2013

Asiakas on nostettu jalustalle ja ihan ansaitusti. Se on oikea paikka asiakkaallemme – me yrittäjät tiedämme, että ilman asiakkaita ei ole mitään. Ei yhtään mitään. Palvelumuotoilun kentällä olemme korostaneet asiakaslähtöisyyttä ja asiakkaan tuntemista. Asiakas otetaan jopa mukaan kehittämään palveluita.
Entä sitten yrittäjä itse? Ovatko asiakaslähtöisyys ja määlähtöisyys lopulta ristiriidassa keskenään?
Matkailuyrittäjiä toisinaan syytetään siitä, että he tekevät asioita ns. itselleen. Pienen osan kohdalla se ehkä onkin totta, mutta suurimman osan kohdalla tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Asioita tehdään suurella sydämellä ja tosissaan. Yrityksestä halutaan rakentaa aidosti menestyvä. Ja toki, jostain on lähdettävä liikkeelle. Valmista ei voi olla heti. Keskeneräisyyttä on siedettävä. Vain tekemisen kautta päästään tuloksiin. Ja sillä, että ollaan olemassa asiakkaita ei itseä varten.
Mutta missä määlähtöisyys eli omaan napaan tuijottaminen kuitenkin on paikallaan?

Kuva: Nuuksion Taika Oy / Satu Selvinen

Kuva: Nuuksion Taika Oy / Satu Selvinen


Jos olisin kuunnellut asiakkaita, tekisin nyt nopeampia hevosia.” – Henry Ford
Kun haluamme tuottaa elämyksiä – olla rohkeasti persoonallisia ja erottua – emme selviä ilman määlähtöisyyttä. Kun haluamme tarinallistaa, on meidän mentävä syvemmälle itseemme ja yrityksemme toimintaan. Miksi olemme olemassa? Mikä oikeastaan on se kiinnostavin juttu yrityksemme sisimmässä? Miten vahvistamme sitä, että oikeat asiakkaat löytävät meidät?
Tätä emme löydä vain kääntymällä kohti asiakastamme ja tutkimalla hänen mielihalujaan. Aito elämys syntyy määlähtöisesti: persoonallisella ja rohkealla tekemisellä.
Tämän jälkeen toimintaa on kuitenkin suunniteltava asiakaslähtöisesti – palveluista on tehtävä helppoja ostaa ja käyttää. Toiminnan yksityiskohtia on pohdittava valitun kohderyhmän näkökulmasta ja palautetta kuunneltava viisaalla korvalla. Analysoitava numeroilla, mutta myös sydämellä.
Asiakas- ja määlähtöisyyden ohella toisinaan on toki paikoillaan myös ns. maalähtöisyys – jalat maahan, kädet saveen ja töihin siis.
p.s. Erityisesti Tarinakoneen Tarinalammas tykkäsi tästä määlähtöisyydestä kertovasta kirjoituksesta. Oletko jo huomannut, että Tarinalammas on innostunut puhumaan myös Facebookin puolella? 

Takaisin
© 2024 Tarinakone
webDesign: Mekanismi »