Bää! On jälleen uuden villan aika! Tällä kertaa vuorossa on Niittyvilla. Se on aina jotain kentällä koettua ja opittua, oivalluksia, jotka ovat syntyneet matkan varrella tekemisen kautta Tarinakoneen asiakasprojekteissa ja tarinapajoissa ympäri Suomea.
Verkkokoulutusten toteuttaminen etänä on saanut meidät Tarinakoneessa pohtimaan, miten tarinallistaminen voisi olla läsnä yrityksen verkkokursseissa, etäkoulutuksissa?
Päätin kerätä tähän Niittyvillaan nyt muutamia huomioita sinulle avuksi.
- Käsikirjoita koulutus tarinan muotoon. Mieti koulutukselle tarinallinen kehys, punainen lanka, jonka avulla kuljetat osallistujan tilanteesta toiseen.
- Kiinnitä erityistä huomiota taukoihin ja siirtymiin. Miten tarinallisuus voi olla läsnä taukojen aikana?
- Huomio koulutuksen tarinapolku kokonaisuutena ja draaman kaaren eri vaiheet. Lue lisää tarinapolusta täältä. Kiinnitä huomiota erityisesti alkusysäykseen, keskikohtaan ja loppuun. Luo tarinan juonen avulla syy-seuraus-suhteita siirtymien välille.
- Tarinallista visuaalisuuden avulla! Osallistujan istuessa tuijottamassa ruutua, nousee visuaalisuus aivan erityiseen rooliin. Toki iso roolinsa myös äänellä, ja esimerkiksi musiikilla. Käytä myös musiikkia tukemaan tarinan tunnelmaa, esimerkiksi omaehtoisen työskentelyn tai taukojen aikana.
- Hyödynnä tarinallisia kuvia toistuvasti kuvaamaan tiettyä vaihetta tai tiettyä oppimisen liittyvää teemaa. Toistolla on tärkeä roolinsa tarinallisuuden tuottamisessa! Tarinakoneen verkkokoulutuksissa käytämme nuotiokuvaa merkkinä yhteisestä keskustelusta. Tai minua, Tarinalammasta, puhekuplan kanssa kertomassa tarinavillasta, johon osallistujan tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
- Huomio tarinallisuus myös koulutuksen materiaaleissa. Materiaali voi parhaimmillaan toimia tarinallisena introna päivän aiheeseen. Voit myös jättää tarinaan ns. cliffhanger kohtaan, ja lähteä liikkeelle siitä verkkokoulutuksen alkaessa. Tämä tekniikka laittaa myös osallistujat pohtimaan aihetta tarinan kautta ennen koulutuksen alkamista.
- Jos yrityksesi / organisaatiosi toimintaan liittyy hahmo, pohdi voisitko hyödyntää hahmoa koulutuksessa? Jos toimintaan ei liity hahmoa, pohdi voisitko luoda hahmon, joka palvelee kyseisen koulutuksen tarpeita?
- Tarinakoneen fiktiivisenä pomona olen jäänyt taukojen ajaksi pitämään vahtia verkkokoulutuksissamme. Olen ilmeisesti hilpeä ilmestys!
- Hyödynnä erilaista tarinallista rekvisiittaa, myös fyysisiä elementtejä. Näin tuot myös vaihtelua osallistujille ruutujen ääressä. Voit myös pyytää osallistujia tuomaan mukaan tarinallisia elementtejä ja osallistumaan päivän teemaan ja yhteisen tarinan rakentamiseen tätä kautta.
- Verkkokoulutusalustat ja niihin linkitettävät ohjelmat mahdollistavat sen, että osallistujat voivat kirjoittaa ja piirtää yhteiselle alustalle, ja seurata tätä reaaliajassa ruudulta. Mieti voisitko hyödyntää näissä tarinallisia valmiiksi tehtyjä pohjia? Visuaalisia pohjia voit tilata esimerkiksi HehkuVisualin Johannalta.
- Ja muista myös, että verkon kautta toteutettaviin koulutuksiin ja tilaisuuksiin voit tilata livekuvittajan, siis lähes samalla tavoin kuin live-tapahtumiinkin. Nyt osallistuja vain seuraa koulutuksen opetusta ja siihen linkittyvää visualisointia ruudulta. Tämän kuvituksen voit toteuttaa myös videoituna, ja monistaa seuraavia koulutuskertoja varten. Näin tuntuu kuin kuvittaja olisi paikalla, vaikka kuva rakentuukin siinä koulutuksen edetessä, jo etukäteen tehdyn videon avulla.
Tarinallistaminen voi antaa etätoteutukselle lisää rakennetta. Se voi auttaa myös sinua kouluttajana pitämään koulutuksen paremmin kasassa ja luomaan syy-seuraus-suhteita koulutuksen eri vaiheiden välille, innostaa ja sitouttaa osallistujia mukaan tekemiseen.
Tarinakone on auttanut asiakkaita hyödyntämään tarinallistamista myös verkkokursseissa.
ZestMark Oy on hyödyntänyt tarinallisuutta yrittäjyyden verkkokurssilla. Kurssilla seikkailevat yrittäjille tutut hahmot Verokarhu, Virallinen Marmattaja ja Ilona Onnenkantamoinen. Lue lisää.
Puusta Puuhun yritys hyödyntää tarinallisuuutta verkkokursseillla, jotka on suunnattu eritysesti uusille metsänomistajille.
Tutustu myös!
Museoliitto tilasi Mediamaisterilta Kulttuuriperinnöstä potkua peliin -verkkokoulutuksen, joka tehtiin tarinan muotoon. Kurssilla seuraat kahta kuvitteellista pelisuunnittelijaa, jotka tutustuvat kulttuuriperintöön ja museoihin ideoidessaan uutta peliä kuvitteelliselle Karhuvaaran kunnalle. Vauhtia opiskeluun tuovat hahmot, joiden dialogi vie mielenkiintoisella tavalla opiskelua eteenpäin ja antaa kohdennetusti hyödyllistä tietoa ja ideoita.
Christina Sanders on koonnut tähän artikkeliin perusasioita tarinankerronnan hyödyntämisestä verkkokouluttamisessa.
18 Free Digital Storytelling Tools For Teachers And Students, Christopher Pappas on koonnut tähän artikkeliin monia digitaalisia työkaluja. Artikkeli päivitetty 2015. Uusia ohjelmia syntyy kentälle koko ajan. Valitse ohjelmista ne, jotka toimivat sinulle parhaiten. Älä ota käyttöön liikaa apuohjelmia/sovelluksia, keskity muutamaan. Hallitse ne hyvin ja hyödynnä niitä sinun verkkokoulutusten tarinallistamisen tyyliisi sopivalla tavalla!
Haluaisitko Tarinakoneelta apuja verkkokoulutuksen tarinallistamiseen?
Tarjoamme 31.8.2020 saakka verkkokurssien tarinallistamiseen liittyvät etäkonsultoinnit hintaan 900 euroa +alv. 24 %. Verkkokoulutuksen etäkonsultointi sisältää ennakkoperehtymisen verkkokoulutuksesi sisältöön ennakkokysymysten avulla ja tämän jälkeen tunnin kestoisen Zoom-istunnon asian äärellä, jossa autamme sinua luomaan tarinallisuutta verkkokoulutukseesi. Luodaan yhdessä verkkokoulutukseesi vahvempi punainen lanka!
Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta twitterissä ja facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.
Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirje ilmestyy 4 kertaa vuodessa.
Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen strategisen muotoilun asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014). Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran?
Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä