
Bää! Hyvä ystävä, tervetuloa huhtikuun vierasvillan pariin. Ja kyllä, tiedetään, että nyt on jo toukokuu… Mutta sanotaanko vaikka niin, että meillä Tarinalampailla on välillä vähän soljuva aikakäsitys, ja kaiken lisäksi fiktiivinen!
Sitten loikka asiaan: Rovaniemi on tunnettu talvikauden tarinoista ja palveluista, mutta mitä paljastuu lumen alta? Kaupungin tavoitteena on vahvistaa lumettoman ajan matkailua. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi avainasemassa on lumettoman kauden palveluiden tuotteistaminen ja kehittäminen yhdessä yrittäjien kanssa. Tästä projektista kerron sinulle tässä villassa.
Tarinallistamisen avulla lähdimme luomaan yhteistä visiota siitä, mitä Rovaniemi tarjoaa ihmisille lumettomalla kaudella.
Liikkeelle loikattiin kutsumalla alueen yritykset yhteiskehittämisen tilaisuuteen. Mukana oli 40 alueen aktiivista toimijaa, pääosin alueen yrittäjiä. Ennen varsinaista yhteistä tilaisuutta keräsimme laajasti tietoa yrittäjiltä. Saimme tietoa olemassa olevista palveluista, ideoita uusiksi palveluiksi ja näkemyksiä alueen vahvuuksista ja erottumisen kärjistä.
Yhteiskehittämisen tilaisuudessa jatkoimme tulevaisuuden palvelukarttojen luomista sekä lumettoman kauden tarinan ideointia Tarinakoneen Stooripuu-menetelmän avulla. Lopputuloksena syntyi lumettoman ajan elämyksellinen ydintarina ja palveluteemakohtaiset tarinat. Palveluteemoista loimme vielä tarinakortit, jotta niitä olisi helppo käyttää arjessa. Moni nosti esiin sen, että tarinat ovat suuresti hyödyksi omalle tekemiselle. Myös Visit Rovaniemi kumppanina kertoi, että nyt tehty työ tukee hyvin heidän tekemistään.
Business Rovaniemi toteutti projektin Vision Factoryn Outi Kinnusen, Tarinakoneen Anne Kalliomäen sekä Fountain Parkin Teppo Niemisen kanssa.
Innokaupungit järjesti keväällä 2025 webinaarin, jossa tutustuttiin Rovaniemen tarinalähtöisen yhteiskehittämisen projektiin. Katso webinaarin tallenne tästä alta. Tutustu myös Rovaniemen lumettoman ajan elämysten tarinakortteihin. Kortteihin tarinat kiteytetty tiiviiseen muotoon.
Erätonttu ja yrittäjä Suvi Männikkö Laenlammen tilalta kiteytti omaa kokemustaan seuraavalla tavalla:
”Prosessi oli hyvin johdettu. Oli kiva, että paikalla oli niin paljon toimijoita, ja varsinkin erilaisia matkailuyrittäjiä. Stooripuun kautta kaikki pääsivät kertomaan omat elementit, löytyi paljon sellaistakin, mitä ei tule ajatelleeksi kun elää ns. omassa kuplassa. Tässä löydettiin hyvin sitä yhteistä punaista lankaa kesämatkailuun ja heti hyödynnettäviä elementtejä omiin tuotteisiin.”
Haluaisitko vastaavan tarinallistamista hyödyntävän yhteiskehittämisen ja tuotteistamisen projektin teidän organisaatiolle, alueelle tai yritykselle? Kysy lisää ja sovitaan yhteinen tapaaminen, jutellaan yhdessä siitä, millainen toteutus tuottaa parhaat villat juuri teillä. Vähemmän porua enemmän villoja, tarjotaan tarina asiakkaille koettavaksi!
Tätä blogia ylläpitää Tarinakoneen hyvin pehmeä ja erittäin fiktiivinen firman pomo Tarinalammas. Voit seurata Tarinalammasta Instagramissaja Facebookissa. Miten Anne kohtasi firman pomon Tarinalampaan? Ja mikä on Tarinalampaan viesti yrityksille? Lue siitä lisää täältä.
Tarinakoneen laatimasta oppaasta löydät hyödyllisiä vinkkejä yrityksen toiminnan tarinallistamiseen. Lataa ilmainen opas täältä. Lataamalla oppaan liityt Tarinakoneen uutiskirjelistalle. Uutiskirjeen Tarinalammas toimittaa postilaatikkoosi kerran kuukaudessa.
Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen palvelumuotoilun ja tuotteistamisen asiantuntija, kouluttaja ja tarinallistaja. Tarinakone Oy:sta voit ostaa tarinallistamisen luentoja, valmennuksia, sparrausta sekä yrityksille ja alueille elämyksellisiä ydintarinoita. Tarinallistamisen avulla yritykset voivat tuottaa asiakaskohtaamisia, jotka ovat vaikuttavia ja erottuvia. Anne on kirjoittanut kehittämästään tarinallistamisen menetelmästä kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka” (Talentum 2014). Kirja palkittiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Saisiko olla Olipa kerran?
Kiinnostaako tarinallistaminen? Ota yhteyttä.